top of page

VOCAL ART ENSEMBLE 

OF SWEDEN

VOCAL ART ENSEMBLE  of Sweden  har under decennier varit en stark röst i det svenska och internationella körlivet, alltid på väg, nyfiket, engagerat och utmanande. Ett hängivet engagemang för vår tids musik och vår tids existensiella frågor.

 

Tillsammans  med Jan Yngwe har de turnerat över större delen av Europa, dessutom till Japan (1989), Kuba (1995), Sydafrika (1999), Brasilien (2004) och Kina (2012), sammanlagt drygt ett 40-tal internationella konsert-turnéer.

 

Kören är genom åren mångfaldiga prisvinnare i internationella körtävlingar och med sina manga skivproduktioner, radioinspelningar och Tv-framträdanden, har de prisats såväl nationellt som internationellt, inte minst för sina tolkningar av senromantik och nutida körmusik.

 

VOCAL ART ENSEMBLE och Jan Yngwes musikaliska samarbete grundar sig i en övertygelse om musikens kraft och nödvändighet i ett alltmer ”rusande” samhälle, musiken som en möjlighet och hjälp för var människa till en mångdimensionell och fördjupad syn på tillvaron och livet.

 

Kören har också under åren engagerats för konserter, operaföreställningar och skivinspelningar  tillsammans med Göteborgs Symfoniker och GöteborgsOperan.  Dessutom har man samarbetat  med många av våra stora artister bl.a Lisa Nilsson, Tommy Körberg, Bo Kaspers, Magnus Carlson, Stefan Nilsson, Magnus Uggla, Augustifamiljen, Sofia Källgren, Åsa Fång, Uno Svenningsson, Amanda Jensen och Sofia Karlsson. Körens samarbete med Loa Falkman kan också höras på CD:n ”Kom i min famn”(Sony).

Körens senaste CD ”URGENCY OF NOW” – angeläget, nyskapande och gränsöverskridande -med körmusik som till stora delar engagerar sig i vår tids existentiella frågor har emottagits med strålande recensioner och bl a blivit utsedd till “Årets bästa klassiska CD ” (Hifi&Musik).

Sommaren 2017  gjorde VAE stor succé när man som inbjuden gästkör representerade Sverige vid ”World Symposium on Choral Music”  i Barcelona”. Som ett konkret resultat av framgångarna har kören blivit utnämnd till Ambassadör för IFCM (International Federation for Choral Music).

IMG_3813.JPG
DSC_0219.JPG

I samband med körens 35-års jubileum 2013 ändrades namnet från Kammarkören Pro Musica  till Vocal Art Ensemble of Sweden.

bottom of page